Naše staré mamy hovorievali, že polievka je základ. Bohužiaľ sme svoje staré mamy prestali počúvať už dávno. Pritom sa jedná o rýchle a zdravé jedlo, ktoré si dokážete pripraviť za pár minút alebo aj za minútu. Tak rýchlo je totiž pripravená paradajková polievka, na ktorú vám teraz dáme tip.
Odkiaľ sa vzali polievky
Podľa historikov sa prvé polievky objavili v menu našich predkov už v dobe kamennej, a to najmä v podobe rôznych mäsových vývarov. Varilo sa konské, sobie alebo mamutie mäso. V staroveku, konkrétne v Egypte a Ríme, posunuli polievky na ďalšiu úroveň a miešali a vyvárali rôzne ingrediencie, čo je aj princíp dnešných polievok.
Rimania začali do svojich polievok pridávať aj rozličnú zeleninu a bylinky vrátane cibule, póru, cesnaku, petržlenu, mrkve, koriandru, tymianu alebo mäty. A vďaka archeológom je ich časopriestor prvý, z ktorého máme nejaké konkrétne polievkové recepty – rímsky boršč alebo jačmenno-zeleninová polievka.
Čo nám polievky prinášajú za výhody
V chladných obdobiach roka nás polievky dokážu správne zahriať, čo je ich prvý a nesporne kladný prínos. A zatiaľčo sa skôr hovorilo o tom, že ide len o prvý chod pred hlavným jedlom, sú niektoré dnešné polievky už výživne také plnohodnotné a sýte, že je možné ich jesť len tak, napríklad ako komplexný základ obeda.
Výhodou tiež je, že polievka funguje aj ako doplnkový zdroj tekutín. Pitný režim je pre mnohých z nás problém, najmä v zimných mesiacoch, kedy nepociťujeme až taký smäd ako inokedy. Počas zimných mesiacov tak pre tieto účely môžeme jesť (respektíve piť) mixované, riedke polievky. Tie nás nielen zasýtia, ale aj nám pomôžu od smädu.
Ďalší plus je v tom, že spoločne s polievkou do seba dostávame aj vlákninu, vitamíny a minerály, ak teda hovoríme o zeleninových polievkach. Ide o ľahko stráviteľné jedlá, ktoré nezaťažia náš tráviaci trakt a naopak mu pomôžu, najmä črevám.
Mäsové polievky zase obsahujú množstvo dôležitých stopových prvkov, ako sú horčík, sodík, fosfor alebo vápnik.
Pre dnešných konzumentov je však dôležitá aj rýchlosť prípravy. A tu je treba sa na chvíľu zastaviť. Ak ste si práve pre rýchlosť obľúbili populárne instantné polievky „zo sáčku“, potom pre vás nemáme dobrú správu. Tieto pochutiny sú totiž vo väčšine prípadov skôr chemickým koktailom ako niečím, čo by bolo prospešné pre naše zdravie.
Paradajková polievka s rýchlou prípravou
Našťastie existuje alternatíva, Gurmánska paradajková polievka od Herbalife, ktorú si ľahko pripravíte už za minútu. Táto polievka na rozdiel od rôznych vifoniek neobsahuje zmes éčok, ale naopak zdravú vlákninu, bylinky či proteíny. Ideálna voľba pre desiatu či olovrant.
Táto polievka je však vhodná aj na večeru, keď do seba potrebujete dostať niečo malé a výživné, ale zároveň nízkokalorické. Jedna porcia gurmánskej paradajkovej polievky totiž nie je žiadna energetická nálož, obsahuje len približne 104 kalórií.
A ak by ste to s tým zdravým stravovaním chceli zobrať vážne, potom si z ponuky Herbalife môžete vybrať aj iné chutné doplnky výživy s rýchlou prípravou – nízkokalorický bylinný nápoj s aloe vera alebo bylinný čaj na zlepšenie koncentrácie, chudnutia a detoxikácie organizmu.
Polievkou do boja s civilizačnými chorobami
Zdravá životospráva je základom prevencie proti už dobre známym civilizačným chorobám. A práve polievka patrí k základom zdravej životosprávy. Správnym výberom polievky viete pozitívne znížiť aj napríklad nadmerné zadržiavanie vody v tele.